Fråga om Europaprofilen

Jag fick en fråga om London precis och valde att svara på den i ett inlägg eftersom jag tycker så mycket om att skriva om det halvåret.

Först och främst vill jag bara säga; SÖK! Det är värt varenda krona och jag kan garantera att du kommer få minnen och nya vänner för livet! Precis som du säger är det olika från år till år och person till person, vilket är bra att ha i åtanke såklart. Jag tror dock att mycket handlar om inställningen man har till utlandsresan, ju mer man ser fram emot den och ju mer man tar vara på alla upplevelser (även i de mest jobbigaste av stunder, t.ex. hemlängtan) desto mer får man ut av sin vistelse. Sålänge du ligger inne med en positiv inställning och är nyfiken på att lära känna en ny familj, en ny klass och en ny stad så kommer allt att gå superbra! :-)

Vad det gäller själva Londonlivet gör man i stort sett saker hela tiden. Jag minns att jag ofta fick smärre ångest om jag låg hemma och var bakis en hel dag efter en utekväll haha. Det är mycket shopping, cafébesök, utforskande av sevärdheter, pubande, museum, parkhäng och om man vill kan man som omväxling ta tåget till Brighton utanför London eller ta bussen till Thorpe Park - ungefär som Liseberg eller Gröna Lund. De sistnämnda sakerna gjorde vi i slutet av terminen, när vädret tillät och när vi hade gjort London liksom.

På dagtid går man ju i skolan, så under vardagarna gjorde inte jag personligen mer än att plugga och umgås med klasskompisarna/värdisarna eller skypa med vänner/familj i Sverige. Det är klart att man vill lägga så mycket tid som möjligt på att utforska London, men plugget är ganska tungt tyvärr och tiden räcker inte till. Ibland hade vi kanske något speciellt att fira, t.ex. att vår 15-sidiga rapport var inne eller någon som fyllde år, så då åkte vi ofta till en närliggande pub eller satte oss på Richmond Green. Men annars försökte man göra mest av helgerna! Där kom festandet in för min del, och för de flesta andra Lundarna som jag åkte dit med. Eftersom jag tycker om det livet gick många fredag- och lördagkvällar att besöka nya klubbar och det var bland det roligaste jag har varit med om! Jag tror inte det är några problem att du inte dricker så mycket (det är ju trots allt alkoholförbud om man går på SSL och är minderårig...!), om du och dina kompisar går ut mycket/pubar mycket är det ändå lätt att tröttna på allt drickande. På klubbarna får man oftast ganska mycket dricka av promotern men det är lätt att bara ställa glaset ifrån sig och gå och dansa istället om du känner så :-)
När det kommer till jobbet så var det en ren slump att jag tog det, det var en svensk restaurang som bara låg en ett stenkast från där jag bodde så ägaren hade annonserat om extrahjälp kvällar och helger på skolan. Jag och min vän Elinor ringde, gick på en intervju/introduktion och sen var vi anställda! Jag jobbade totalt 8 gånger (mars-maj), satt även barnvakt för deras barnbarn och det var en kul grej, man fick lite extra fickpengar (nödvändigt!!) men jag gjorde det mest för CV:et och för svenskarna som jobbade där - så härliga!! Men annars var det inte många som hade jobb under vårt halvår. 

När det kommer till sammanhållningen får man vara beredd på att det är kämpigt att börja mitt i läsåret i en helt ny klass som redan lärt känna varandra och vars kompisar från Halmstad (de som är där på hösten) har åkt hem. Men jag tror att det hade varit jobbigt på vilken skola som helst! Man tjänar mycket på att vara öppen och trevlig, försöka socialisera sig och visa intresse. Den första tiden var vi lundare mest tillsammans och hittade på saker eftersom vi mer eller mindre bara hade varandra tills vi hade lärt känna skolan och de andra helårseleverna. I början var jag inte speciellt nära någon av de lundare som jag åkte dit med, så för mig var det verkligen en helt ny start (vilket jag verkligen behövde pga trött på livet hemma). Men tillslut hade vi kommit ganska väl in i klassen och jag har fått höra i efterhand att många t.om. tyckte det blev en mer avslappnad och rolig gemenskap i den klass en del av oss samhällare började i! Jättekul att höra förstås :-) Jag och mina kompisar umgicks mest med andra samhällare och vissa naturare, jag upplevde att många av ekonomiarna höll sig lite för sig själva, men det är självklart olika beroende på vilka man lär känna.

Slutligen: pengar. Det är ju trots allt nyckeln till Europaprofilen och det mesta man gör där (tyvärr). I år är pundet skyhögt och jag har förstått att de lundare som är där nu tycker det är ganska tråkigt och jobbigt att det är väldigt dyrt överallt. Jag gjorde av med ca 3000:- i månaden (studiebidrag + sparpengar). Av vissa kommuner kan man få inackorderingstillägg om man studerar på annan ort - sånt får man mer info om när avresan närmar sig. När jag kom hem var mina sparpengar slut och jag var i stort sett pank haha...! Men jag vet att några av mina kompisar klarade sig på mindre i månaden, det beror helt på vad man prioriterar. Jag gjorde av med mest på mat och shopping, annat som man måste ha i åtanke är att ladda sitt oystercard, fylla på mobilen med pengar och såna där jobbiga utgifter.

Om du undrar något mer är det bara att kommentera eller maila cajsatapper@gmail.com! De lundare som är där nu är bland andra Edith GrundströmSofia LundhRebecca Odh och Emma Wanner. Hör med dem för lite mer uppdaterad information :-)
Kommentarer


© Copyright by Cajsa Tapper 09-16


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0